Pikaluotto vai luottokortti

PikaluottoMaailmalla pikaluottojen ja erityisesti kulutus- ja joustoluottojen suosio on lähtenyt valtavaan kasvuun. Kasvua selittää pääasiassa markkinoilla huimaa tahtia levinnyt kilpailu, joka on saanut luottofirmat parantamaan tarjouksiaan uusien asiakkaiden toivossa.

Pikaluottojen ja luottokorttien kilpailu on kääntänyt lainamarkkinoita ylösalaisin. Tämä vertailu ei kuitenkaan ole täysin mustavalkoinen, sillä niin luottokorttien kuin pikalainojen todelliset vuosikorot kuluineen päivineen voivat vaihdella suuresti. Kumpi sitten on parempi vaihtoehto, pikaluotto vai luottokortti?

Pikaluoton ja luottokortin yhtäläisyydet ja erot

Sekä pikaluotot että luottokortit sopivat maksutavoiksi suhteellisen pieniin ja yleensä arkisiin ostoksiin, eli niillä ei ole tarkoituksena ostaa esimerkiksi autoa, venettä tai asuntoa. Tänä päivänä pikaluottoja myönnetään tosin jopa 60 000 euroon saakka, siinä missä normaalisti luottokorttien kuukausittainen maksimiraja liikkuu muutaman tuhannen euron välimaastossa.

Tässä mielessä pikaluotto sopii suurempaan rahantarpeeseen, vaikka toisaalta luottokortin luotto on jatkuvaa, eli luottoa voi käyttää joka kuukausi saman verran; tietysti aina silloin, kun edellinen velka on maksettu pois. Luottokorttien rinnalle ovat kuitenkin nousseet niin kutsutut joustoluotot, jotka toimivat lähes samaan tapaan. Kyseessä on hakijalle myönnetty tili, josta hakija voi nostaa rahaa omalle pankkitililleen kuukaudessa aina maksimimäärän. Luottoa palautuu tilille aina sitä mukaa, kun hakija maksaa edellistä velkaa pois.

Kaikkein suurin ero luottokorttien ja pikalainojen välillä on kuitenkin todellinen vuosikorko. Luottokorttien korot ovat Suomessa varsin alhaiset, sillä niiden keskimääräinen nimelliskorko on normaalisti jopa alle 10 prosenttia. Vuosimaksullisten luottokorttien rinnalle ovat nousseet lisäksi luottokortit, jotka eivät veloita käyttäjiltään ollenkaan vuosimaksuja. Pikalainoissa taas niiden vakuudettomuuden takia kaikkein kilpailukykyisimmät prosentit pyörivät 15–25 prosentissa. Näin ollen luottokorttien todelliset vuosikorot jäävät lähes poikkeuksetta pikalainaa pienemmiksi. Tässä mielessä luottokortti on siis edullisempi valinta.

Vaikka luottokortin korot ja kulut jäävät usein pikalainaa pienemmiksi, pikaluotot sopivat paremmin taas suurempiin ostoksiin, joihin luottokortin kuukausittainen maksimiluotto ei riitä. Pikalainaa on usein myös paljon helpompaa hakea kuin luottokorttia, eivätkä tulorajat ole pikalainoissa luottokortin tapaan niin tiukkoja. Lisäksi, mikäli rahantarve on äkillinen ja rahaa tarvitaan tilille heti, tällöin pikaluotto on todennäköisesti parempi vaihtoehto kuin luottokortti.