Lainaa verkkopankkitunnuksilla

lainaaViime vuosikymmenten aikana tapahtunut digitaalinen kehitys on muuttanut myös lähes kaikki rahoituspalvelut netin kautta hoidettaviksi. Sähköisissä palveluissa on tärkeää, että henkilö voidaan tunnistaa luotettavasti. Tunnistautuminen suoritetaan yleensä verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla. Näin toimitaan myös haettaessa lainaa tai luottoa.

Tässä artikkelissa kerromme, millaisia lainoja netissä voi hakea, miten hakeminen tapahtuu ja mitä lainan hakemiseen tarvitaan. Kerromme myös, onko verkkopankkitunnusten käyttö välttämätöntä lainan hakemiseen.

Nettilainojen valikoima

Internet on mullistanut lähes kaikkien alojen myynnin. Näin on käynyt myös rahoituspalveluissa, ja suomalaiset ovat saaneet netin myötä ulottuvilleen myös aiempaa enemmän kansainvälisten rahoituslaitosten laina- ja luottotarjouksia. Netin rahamarkkinoiden myötä rahoitusalalla on syntynyt suuri joukko kokonaan uusia toimijoita, ja myös uudentyyppisiä lainoja.

  • Kertalainat ovat lainoja, jotka maksetaan kokonaisuudessaan takaisin laina-ajan päätyttyä. Kertaluonteiset pienlainat tunnetaan paremmin nimellä pikavippi tai pikalaina, ja niiden tyypillinen määrä on muutamia satoja euroja.
  • Kulutusluotot ovat joustavampia lainamuotoja, joita voi nostaa käyttöönsä tarpeen mukaan. Näistä luotoista käytetään toisinaan myös nimistystä joustoluotto, ja niitä lyhennetään kuukausittain sovitulla summalla. Laina-ajat voivat kulutusluotoissa olla vuosien mittaisia. Toki laina-ajan kokonaispituus riippuu myös siitä, miten paljon luottoa asiakas nostaa käyttöönsä ensimmäisen noston jälkeen.

Lainaa netistä

Kulutusluottoja, pikavippejä ja muita lainatuotteita voi hakea helposti ja nopeasti netissä. Hakemuksen voi tehdä mihin vuorokaudenaikaan tahansa, mutta hakemuksia käsitellään palvelujen aukioloaikoina, yleensä klo 7-23. Osa palveluista toimii myös viikonloppuisin, mutta monet vain arkisin. Ennen lainahakemuksen tekemistä kannattaakin tutustua palvelun aukioloaikoihin, ettei hakemuksen käsittelyyn kulu ennakoitua pidempää aikaa.

Lainakemuksen täyttäminen vie yleensä vain pari minuuttia. Käden ulottuville kannattaa varata henkilötietojen lisäksi myös pankkitunnukset sekä tulotiedot, ainakin jos haet suurempaa lainaa. Yleensä tulotietoja ei kysytä pieniä kertaluottoja haettaessa, mutta erityisesti suurempien kulutusluottojen tapauksessa lainanantajat haluavat yleensä varmistua asiakkaan maksukyvystä. Tulotietojen pyytäminen hakemuksen liitteeksi ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tulojen täytyisi olla erityisen suuret. Tärkeämpää on, että tulot ovat säännölliset ja jatkuvat.

Tarvitaanko verkkopankkitunnuksia?

Verkkopankkitunnukset ovat kätevä tapa tunnistautua sähköisesti, mutta niiden käyttö ei suinkaan ole välttämättömän ehto lainan saamiselle. Tunnistautumisen voi nimittäin tehdä myös mobiilivarmenteen avulla, ja toisaalta monet palvelut vastaanottavat edelleen myös perinteisiä paperimuotoisia hakemuksia. Paperihakemuksen käyttö edellyttää yleensä kuitenkin tunnistautumista jollain muulla tavalla, esimerkiksi käymällä pankin konttorissa näyttämässä henkilöllisyystodistuksen.

On ymmärrettävää, että kaikki eivät halua siirtää kaikkea asiointiaan nettiin. Tämän vuoksi on tärkeää, että myös lainapalveluissa on käytössä vaihtoehtoisia hakutapoja niille, jotka vielä haluavat toimia perinteisiä tapoja käyttäen.

Ennen lainahakemuksen täyttämistä on tärkeää vertailla erilaisia lainatuotteita. Vertailu on erityisen tärkeää siksi, että vertailemalla löydät helpoiten itsellesi sopivimman lainatuotteen mahdollisimman edulliseen hintaan. Lainaa ei koskaan kannata ottaa tarvetta enempää, sillä lainoista aiheutuu aina korkoja ja muita kuluja.